exp.wiki NEU
WICHTIG: Das exp.wiki wurde aktualisiert und ist ab sofort unter einer neuen Adresse zu erreichen: https://exparch-www.uibk.ac.at/testwiki
Bitte das Anlegen neuer Seiten oder die Änderungen bestehender ab sofort ausschließlich dort durchführen.
Bestehende Projektseiten wurden/werden migriert und sind auch auf der neuen Plattform vorhanden.

Flux

Aus exp.wiki

Wechseln zu: Navigation, Suche

Thomas Schaiter, Manuel Seiss

Betreuer: Arch DI Michael Budig, Arch DI Markus Malin, Arch DI MArch AA Robert Neumayr

Inhaltsverzeichnis

WS.2008/09

For the general topic the use of a Maya- fluid as our main system seemed to be promising. Its ability to generate coherent fields, its flexible associative and not only generative character and possibility to be used at several different scales in many different ways, suggested great potential. On our first steps we tried different more playful uses to get control over its function, as well to get an impression of how we wanted to adept this engine for our final outline later on. In the end many different approaches were tried. One of them generated a grid- field of cubes, covered them with “rigid- body’s” and let them float on the fluid for some time. Eventually we came to the conclusion that this sort of dynamic use which is beside all the many fluid parameters, based on things like friction, damping or mass, resulted in much to less control, considering its general outcome.


first steps

Um Videos und Medieninhalte sehen zu können, registrieren Sie sich bitte und loggen Sie sich ein.


Float Screen Stream.swf


creation and organization of the villas - current solution

Our currently selected site is located in Linz/Austria, south of the city center. With its wide area of sprawl it was more or less adequate for our current system and its possibilities. On our first steps we stored the fluid information and "voxel"-positions and created an information grid, adapted to the shape of the site. To lose the "grid-like" appearance", a slight distortion in direction and strength of the velocity is added.The strength of the Velocity- draw is used to define where villas are manifesting, a skip- value for the grid and threshold to place them only over a certain value, draws out the natural quality of the fluid and is similar to the flow an behavior of the density. The buildings are then oriented in the direction of the velocity and scaled in accordance to its strength, which decreases in direction of the vortex- centers to compile a natural gradient transition to the open space of the border zones.

With the next layers an atrium is created, which travels in the opposite direction as the velocity. The movement is based on its strength, while higher values are producing fewer movements than small ones, to compile a gradient blend shape between a torus- shaped house and u- shaped house when both circles start to intersect.

In the end a suburban housing- structure is established with larger introverted torus- shaped villas in the middle of the dense populated streams and smaller more extroverted u- shaped villas at the borders to satisfy their more important relation to the landscape.


subsystems

For our subsystems, like the tessellations we applied several different but symbiotic rules and parameters with more practical logics to the main system, in order to shape more buildings-perceived forms out of the fluid- generated volumes.

streets

Each road moves through the mid distance between two villas, with a differentiation between the main roads that are orientated to the same direction as the two selected villas and the side roads that connect these main lines. For the access to the villas, additional lines grow tangential out of the streets and dock at the south-side of the buildings.

the surface

The facade is based on single components which mainly blends from one shape to the other depending on the wintersun - angle, but its behavior is also connected to the composition of the surface. The following characteristics are analyzed:

° panels within a given angle to the world- down vector (0,-1,0), define surface regions that are more perceived as floor than wall surfaces and thus usable for that kind of function. This surfaceparts are represented through the blue tiling’s, which won't receive any kind of perforation through the surface script at all.

° The yellow tiling’s represent areas with a relatively high overall curvature, the current render shows areas with a sinus equal to or higher than 0.5 (more than 30°). The relation- measurepoints for each panel is its midpoint, the others are the neighboring panels in each direction, the measurement is based on the UV – sampling.

° The third part, colored in brown detects panels with an unfortunate high - to width proportion, as well with sizes under a given threshold.

° The forth category of faces differentiates the hull depending to its relation to the world- up vector (0,1,0). The smaller the angle to this vector, the higher the impact. It can be used to close the upper panels if to much direct lightning through the summer sun is an issue.

All these values compose one value that controls the "clossiness" of the panels. How much which rule manifest, depends on its need, individually controllable through gravity- values.

static system

The static system consists of on main- sustaining system, drawn in radial direction and two subsystems, on parallel to the main and one cross to it. The main static system, reads in its direction, the intermediate curvature of the surface and compiles a high, associative to it, the higher the curvature the higher the static rib. The subsystems have a constant thickness and serve only as holder of the in between material.

tessellation

1.tessellation - panel/population

The panel itself is basically made out of 2 triangles, therefore planar and might be quit cost- effective in its production. As it begins to open the bottom left corner- vertex starts to travel to the upper right and also gains in height. When it reaches a certain point it receives an additional perforation and the spike of the triangles is cut off. The form of the cut also is bound to the opening- value of the panel. It also switches the site depending of the falling angle of the surface, to maintain its function as sunscreen, but also to allow a down flow of the rain- water. The actual shown result shows a balanced solution between all those rules with a relatively small impact on the basic rule.

2.alternative tessellation

A alternative dropped version, basically a quad/hexagon - tessellation, differentiated by the same rules.

interior

For the interior, on a form like this no common ways of organizing the inner space seemed to be satisfying. Therefore the main arrangement is thought to be done, mainly through one furniture that wraps around the torus and serves the neighboring space, providing it with the necessary infrastructure. It is basically composed of several lamina- surfaces, which are reacting to each other and take on the necessary form of the required function.

SS.2009

the next steps

The next moves mainly consisted in improving and enhancing the existing system, the master plan- system was assigned to a much larger scale in Vancouver to show its full potential, the main focus of the building lied in reducing their abstract non believable impression by increasing and or introducing more details and higher accuracy to the several systems and subsystems, as well defining importand elements like entrances and their urban position in the master plan at close- scale.


the enhanced masterplan

Um Videos und Medieninhalte sehen zu können, registrieren Sie sich bitte und loggen Sie sich ein.


Fluid with fens and location.swf


urban structure

Our new selected site is in the south west of Vancouver. Here exists a regular urban grid that had to be connected with the organic flow of our fluid based system. In order to do so we had to adapt the directon of the fluid to the adjacent streets of Vancouver. The next steps were similar to the ones we used in Linz: We created a information grid, to store the fluid parameters depending on their "voxel"-position and added a slight distortion of the grid based on the velocity direction and strength. Depending on the velocity strength we defined where the villas are located and simultaneously added a skip value that controls the density of the villas. The buildings orientation and scale was also linked to the particular position. In order to receive a smooth transition in typology (from a torus- shaped villa to a u- shaped villa) we created an atrium and linked a movement in the opposite direction of the velocity to it. Consequently villas with lower velocity are turning into u- shapes, the moment the atrium intersects with the villas baseline. In contrast to the situation in Linz, we created a much more dens accumulation of villas in Vancouver. The buildings assembled around areas with higher velocity, with torus- shaped houses in the center and u- shaped houses in the periphery of these clusters. For this reason there are fluent transitions between these clusters inside the whole area, which underline the fluid characteristics of the system.


The next step was to adapt each villa to the direction of the sun, by adding a distortion to the souterhn part of the villa (regardless of velocity direction). The idea was to get more daylight into the southern part of the villa and create a wider interior space in this section. For a greater difference between the villas a shading was applied, depending on the scale of the building. This mesure underlines the variety of the houses.


streets


To point out the organic flow of the urban structure, the streetsystem follows the movement and direction of the villas. There are three different layers that organise the streetsystem. First the main roads connect the clusters by following the fluids stream. Second to reach each villa, access roads were defined, which are penetrating and dividing the villas inside the clusters. The third layer includes footways that define the site of each villa. Based on these tree layers the sites take the shape of stretched surfaces orientated on the overall organic flow. The direct access to the villas is linked with a main road or a access road. At this point the outer sitecurve is cut and bent towards the villa. The next step deals with a boundary of each site. Depending on the curvature and bordering main roads hills are created that surround the sites.


the enhanced buildings

static system

The vertical, radial oriented static main- sustaining elements are divided in two systems, the main- system with its dependence to the curvature, and one fairly no differentiated in-between system, in order to increase the transparency and reduce the weight. To the main- vertical system a perforation is introduced, which appearance and amount of division per entity depends on the already defined curvature-rule, --> over a certain thickness, in order to economize material the perforation appears, in one to three times per one square as the curvature increases.

The horizontal, tangential oriented static system on top of the radial serves as the background for the weather-hull and substructure of the pre- soleil. Therefore the edge on the outside were converted into segmented straight lines ( coherent to the UV- sampling, the inner ones are still curved ) to allow straight rubber section on top of them. Also the glass- or opaque panels (depending on the condition of the pre- soleil ) are now 1 degree, only straight edges remain, in order to reduces their complexity and increase their cost- effectiveness.

The thickness of the tangential system now also depends on the intermediate span to the next intersection, therefore at the inside, a as possible light and transparent structure is generated to minimize the border to the patio while relatively thick one at the outside are constructed to carry the considerable weight of the three- times as big panels (panel- size outside max. 2/1m, inside 0.7/0.6m).

At last a additional sustaining system was created to overdraw the partially 20m, their positioning takes place in such way, that fluid space- transition are created, to mold the different public functions (like kitchen, living room) together.



tesselation

The panel system, finally defined as a pre- soleil, serves depending on its condition as a opaque facade first, develops to a filter which lets in light, but gradually prevents direct sight- contact and as the contact to the defined "master- vector" grows, finally defines a very transparent skin that only serves as a protection from direct sunlight. As the values grows, the first additional transformation therefore unites the spitted panels to define a pre- stage of an sun- protection- layer but also introduces a formal change, to a hybrid panel/strip- logic that accentuate the horizontals and the vortex of the torus- shape. The next additional perforation deletes the vertical panels and the remaining horizontal panels start to plannarize to the horizontal line in order to make them as invisible as possible when looked at them straight from the front. As it turned out this solution still produced to introverted buildings, with further almost no perceivable differentiation over large parts of the hull. Therefore, when the vertical faces are deleted the thicknesses of the panels now reduces until they slide out completely, letting only the behind situated glass- facade remain.



interior

The strip - system still revolves around the hole torus, but now also reacts to the further mentioned static subdivision- system, developing partition with different heights in tangential direction. Defined likes this, for the public areas no dead ends are generated, the space structured, but still united by the limited height of the solid surfaces through the very light perceived bright ceiling. The now defined different zones are than populated with the main function of every residential building, a public living- zone at the front next to the borderless glass- facade, kitchen and infrastructure units in the middle, a more private living space next to the inner courtyard. The completely private zones are than either defined by space- in space- typologies ( like the sanitary modules next to the kitchen ), or placed at the more introverted zones of the building. The sleeping rooms of the parents are thought to be at the top of the gallery, the one`s for the children one level below there, next toward the zones where the outside facade is through the mapping of the "master- vector" nearly or completely opaque. To ensure the privacy, the illumination of these rooms is carried out through the south- oriented, by the outside not visible inner courtyard (through the strong connection to the "master-vector" merely remaining glass- facade ). The remaining at the current model not defined open areas are thought to be structured by the individual preferences of the people living here.


interior images

Attribute

Schaiter Thomas | Seiss Manuel | Schumacher Patrik | Neumayr Robert | Budig Michael | Malin Markus | BA | Interiorities | flux | 08WS | 09SS | Bild:flux_5_29 copy.jpg | a

Fakten zu FluxRDF-Feed
BetreuerSchumacher Patrik  +, Neumayr Robert  +, Budig Michael  + und Malin Markus  +
ImageFlux 5 29 copy.jpg  +
LVBA  +
Semester08WS  + und 09SS  +
ThemaInteriorities  +
Titelflux  +
VerfasserSchaiter Thomas  + und Seiss Manuel  +
Zuordnunga  +
Persönliche Werkzeuge